2015. augusztus 13., csütörtök

3D nyomtató működése

3D nyomtató működési elve elméletben roppant egyszerű. A piacon kapható megfizethető árú nyomtatók az FDM (Fused Deposition Modeling) elven működnek. Ez, több mint való, semmit se mondd neked. Leegyszerűsítve, úgynevezett szálhúzásos technikával dolgoznak. Ez a technológia eddig a legelterjedtebb, legköltséghatékonyabb és nem utolsó sorban a legolcsóbb.

Amíg a normális 2D-s nyomtatók tonerrel vagy festékpatronnal dolgoznak, addig a 3D-s nyomtatóba műanyag szálat kell "beletölteni". Ezeket 1-3-5 kg-os kiszerelésben árulják, áruk függ a minőségüktől, anyaguktól, súlyuktól, egyéb speciális tulajdonságaiktól (pl.: sötétben világít, rugalmas)





Ezek a szálak 1,75 vagy 3 mm vastagok, hőre lágyuló műanyagból készülnek.
A 3D-s nyomtató rétegről - rétegre építi fel a kinyomtatásra szánt tárgyat. Ezek a rétegek 0,05mm-0,25mm között változnak. A 3D-s nyomtató előre felfűtött nyomtatófején keresztül a befűzött szál megolvad és beállítástól függően, megfelelő formában és vastagságban a tárgyasztalra kerül. Amint a nyomtató végzett egy réteggel, kezdi a következőt, és a következőt. Addig folytatja, amíg el nem éri a tárgy megfelelő magasságát.

Ezt a műveletsort természetesen program vezérli, amit nekünk kell beállítani nyomtatás megkezdése előtt. Elindulást követően nincs lehetőség módosításra, max a nyomtatás szüneteltetésére vagy megállítására!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése